Kalorier – fryktet og hatet

kalorier

Kalorier og kaloritelling er for mange ensbetydende med hysteri, spiseforstyrrelser og ekstremisme. Altså noe du bør holde deg langt unna.

Mens det å telle karbohydrater tydeligvis er helt innafor. Veldig rart, synes jeg.

Selv har jeg prøvd å telle både karbohydrater og kalorier.

Problemet for meg med å telle karbohydrater var at jeg måtte unngå masse mat. Det førte til at jeg fikk et mer anstrengt forhold til både kosthold og vektnedgang. Det at noen matvarer var «forbudt» gjorde egentlig at jeg fikk enda mer lyst på det. Jeg fantaserte om poteter i alle varianter og jeg gikk siklende forbi brødhylla i butikken.

Jeg ble også «redd» for frukt, spesielt bananer, og enkelte grønnsaker.

Mens egg derimot, det spiste jeg i bøtter og spann. Ja, så mye at jeg etter hvert ble kvalm bare av tanken på egg. Det tok flere år før jeg fikk et godt forhold til det igjen.

Da jeg skulle prøve meg på kaloritelling tenkte jeg at det kom til å bli et slit, og at jeg aldri kunne spise det jeg synes var godt. Men der tok jeg grundig feil! For når jeg bare trengte å forholde meg til kalorier så var det faktisk ingen forbud. Jeg kunne spise akkurat hva jeg ville.

Det har heller ikke gjort meg hysterisk, ekstrem eller spiseforstyrret. Tvert imot har det lært meg å ha et sunt og uproblematisk forhold til mat.

Hvorfor det er smart å kunne noe om kalorier.

Hvis du ønsker å få et bedre kosthold, både for vektnedgang og for helsas skyld, så er det veldig greit å vite litt om maten du spiser.

Når du begynner å se på kaloriinnholdet i forskjellige matvarer vil du helt sikkert få noen a-ha opplevelser. Det er nemlig ikke sånn at sunnere mat automatisk inneholder få kalorier.

Ta pasta, for eksempel. Fullkornspasta er sunnere enn hvit pasta fordi det inneholder flere gode næringsstoffer, men kalorimessig er det akkurat det samme. 100 gram pasta (tørrvare) inneholder ca. 350 kcal. Mens den utskjelte poteten derimot, bare har ca. 70 kcal. pr. 100 g. og inneholder i tillegg masse næring. Nøtter er sunt, du får i deg de sunne fettsyrene du trenger – men kaloriinnholdet er høyt; mandler inneholder nesten 600 kcal pr. 100 g. og det er mer enn i vanlig melkesjokolade.

Så selv om det selvfølgelig er lurt å velge de sunne alternativene så må du fortsatt passe på mengden, i hvert fall hvis vektnedgang er målet.

Når du vet hva maten du liker inneholder blir det lettere å for deg å gjøre smarte valg i matveien. Og bare noen små justeringer vil gi store resultater!

Du vil innse at du kan spise akkurat det du liker selv om du vil ned i vekt.

Les gjerne dette innlegget for å få konkrete eksempler på hvordan små justeringer kan halvere kaloriinnholdet i et måltid >>>

Må du alltid tenke på kalorier?

Nei, selvfølgelig ikke.

Det er jo ofte der det kan gå skeis; hvis du blir så opphengt i kalorier at du glemmer alt annet.

Det er ikke sånn at du må spise minst mulig kalorier for å gå ned i vekt. Hvis du spiser for lite kan du faktisk sabotere din egen vektnedgang.

Hele poenget med å kunne litt om kalorier er at du skal få et BEDRE forhold til mat.

Når du vet hva du spiser og hvordan du kan spise litt smartere, så vil du samtidig lære hva slags mat som holder deg mett lenge og hva som er en grei porsjonstørrelse for deg.

Du vil oppdage at du ikke trenger å forholde deg til JA og NEI mat, fordi det er rom for alt.

Har du lyst på bacon til frokost? Null problem! Lag deg en skikkelig cowboyfrokost med egg, tomater, et par, tre skiver bacon OG en brødskive. Jepp, du trenger heller ikke å være redd for karbohydratene 😉

Pastasalat med kylling til lunsj? Hvis du reduserer mengden pasta og øker mengden kyllingfilet vil måltidet bli mer næringsrikt samtidig som du reduserer kaloriinnholdet OG det holder deg mett lenger.

Disse eksemplene er måltider du fint kan spise selv i en vektnedgangsperiode. Du kan godt spise matvarer med et høyt kaloriinnhold hvis du justerer mengden og evt. kombinerer med mer kalorivennlige matvarer.

Hvis du øver på å finne ut av hva maten du spiser inneholder så vil du kunne sette sammen smarte og gode måltider som passer for akkurat deg. Da vil også kroppen din lære seg hvor mye du trenger, når du er sulten og når du er passe mett.

Og ved å lytte til kroppen vil du få et naturlig forhold til mat sånn at du vet når du trenger et stort måltid og når det holder med mindre.

Da vil du også vite at kalorier ikke er noen skumle kryp som bare er til for å lage livet surt for deg 😉

Må du telle kalorier for å gå ned i vekt?

Nei, det må du ikke.

Hvis du tenker over hva du kan spise mer av og hva du bør begrense så kan du fint klare å gå ned i vekt uten å telle kalorier. Da kan fokuset være på å spise mye grønnsaker og rene råvarer. For noen vil det fungere bra.

For meg fungerte det best å telle kalorier fordi jeg da lærte meg hvor mye f.eks en kyllingfilet utgjorde. Jeg synes det er lettere å vite enn å synse. Dessuten var det til stor hjelp da jeg skulle stabilisere vekten. Ettersom jeg visste hvor mye jeg hadde spist i vektnedgangsperioden var det lett å vite hvor mye mer jeg kunne spise for å holde vekten stabil.

Jeg er utrolig glad for at jeg lærte meg litt om kalorier. Det har gjort at jeg har et godt forhold til både mat og kos. Jeg spiser hva jeg vil og skeier ut uten dårlig samvittighet. Jeg stresser ikke hvis vekta svinger med noen kilo innimellom fordi jeg vet at det er helt normalt. Og jeg har ikke telt en kalori på mange år 🙂

-Tove

Har du lyst til å lære hvordan du kan få et godt forhold til mat og samtidig få til en varig vektnedgang? Da må du gjerne prøve gratiskurset mitt.

Meld deg på her så får du første leksjon på e-post med en gang.


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *